
c?-2-

THE CITY OF REDMOND
PLANNING DEPARTMENT

ADMINISTRATIVE INTERPRETATION

Section References: 20D.60 Impact Fees (fire and park impact fees)
20D.60.10-040 Exemptions to the Requirement to Pay Impact
Fees.
20D.210 Transportation Standards
20D.210.10-180 Exemptions from Payment of Transportation
Impact Fees.

Payment of fire, park, and transportation impact fees in an existing
mixed-use development when a tenant or property owner alters,
reconstructs, remodels, or replaces existing space, buildings or
structures.

Subject:

Issue/Question Shall the City require that a tenant in an existing mixed-use
development pay impact fees if an individual tenant use changes
from a less intensive to a more intensive use, with a higher demand
on the fire, park, and transportation systems?

The Redmond Community Development Guide (RCDG) states that
a nomesidential mixed-use development is exempt from payment
of impact fees if:

a) No additional gross floor area is added,
b) No additional demand will occur on the fire, park, and

transportation systems, and,
c) The use is unchanged.

(RCDG Sections 20D.60.10-040 Exemptions to the Requirement to
Pay Impact Fees, and 20D.210. 10-180 Exemptions from Payment of
Transportation Impact Fees)

The RCDG is not clear about whether the change in use applies to
a change in the use of an individual tenant space in an existing
nonresidential mixed-use development.
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Interpretation In an existing nomesidential "mixed-use" development, where no
additional gross floor area is added:

Impact fees shall not be collected if an individual tenant use
changes from a less intensive to a more intensive use (as permitted
by the permitted land use charts), in terms of demands made upon
on the City's fire, park, and transportation systems.

Reasons: The reasons for this interpretation are:

A mixed-use retail or commercial development has a variety of
tenants that individually have varying demands on the City's
fire, park, and transportation systems. The varying demands on
City systems by mixed-uses have already been considered, and
mitigated (at the time that the City approved the mixed-use
development, according to the mitigation system then in effect
at the time that the mixed-use development was approved).
Variation in the activities of the individual tenants is part of the
inherent nature of a mixed-use development.

For example, in mixed-uses, there are tenants that generate
many vehicle trips that use the transportation system, and other
tenants that generate few trips. The trip generation rate for
mixed-uses, published by the Institute of Transportation
Engineers (ITE), is based on the gross floor area for a mixed-
use development as a whole, accounting for the varying
demands by tenants on the transportation system. The trip rate
is an aggregate of the variation in trip rates for the individual
tenants found in mixed-use developments.

2. A mixed-use retail development has tenants that include
restaurants, health clubs, food stores, retail stores selling
general merchandise, bakeries, and video rental stores. A
change in an individual tenant space does not change the actual
use occurring on the property, which is classified as a "mixed-
use". When a tenant space changes to another use, as
permitted in the zoning code, there is no change in the nature
of the mixed-use development, and this should therefore not
trigger the payment of impact fees when the new tenant use is
part of a mixed-use development.
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3. When businesses within a mixed use center change to less
intensive uses, the City does not refund excess fees paid. In
concept, a mixed use center has a changing mix of businesses,
and that fact is recognized and mitigated when the building is

initially occupied.

Impact fees will be assessed if there is a change of use in an individual separate "stand
alone" property that is not defined as a mixed-use development. Mixed-use shall be
defined as described in RCDG Section 20A.20, Definitions.
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DateRoberta Lewandowski, Director
Department of Planning and Community
Development
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